Murer Kjeld og de lystige sømænd

Murer Kjeld fortalte i Hjallerup Kulturhus

De fleste nordjyder har sikkert hørt om Mårup Kirke, som var ved at styrte i havet for år tilbage, men det er de færreste, der forbinder navnet Murer Kjeld med at pille kirken fra hinanden og fjerne den.
Hjallerup Musikforening stod bag aftenens arrangement, hvor fortællingen om det berømte Rubjerg Knudes fyrtårn blev koblet sammen med en stribe dejlige sømandsviser, fremført af De Lystige Sømænd.

Fortællingen om Rubjerg Knude Fyr tog således udgangspunkt i en tilfældig episode omkring kirken. Som nystartet murermester for mange år siden var Kjeld under en storm ved et tilfælde var kommet forbi Mårup kirke og havde set, at zinktaget var ved at blive flået af som toppen af en dåse torskerogn… Gode råd var dyre, og Kjeld var snarrådig, tog sin lange wienerstige, som han havde lige ved hånden og fik den bundet fast på taget og kontaktede så efterfølgende myndighederne, at han gerne ville have stigen, når de engang havde fået repareret taget… Se, det var Kjelds indledende fortælling her fredag aften i Hjallerup Kulturhus, hvor han med denne opgave havde fået kontakter, som så efterfølgende var stærkt medvirkende til, at han senere dels fik til opgave at vedligeholde Mårup Kirkes facade med kalkning, og senere fik til opgave at fjerne fyret ved Rubjerg Knude. Se, det at fjerne fyret var ikke så nem en opgave, så Kjeld gik i stedet i gang med at undersøge, om man da ikke kunne flytte fyret i stedet for, og – sådan blev det.

Rubjerg Knudes fyrtårn.
Vi fik en spændende beretning om den vejrbidte vendelbo, som med snusfornuft og en krøllet hjerne så mulighederne i stedet for begrænsninger, uanset om det drejede sig om tilbudsgivning eller de mange Georg Gearløs inspirerede løsninger undervejs i projektet.
3 års planlægning, lidt ståltråd, en flaskerenser og noget beton samt kraftige stålprofiler og 1.000 tykke køreplader – og lidt store maskiner. Det var alt, der skulle til, for at det 750 kg fyrtårn kunne rulles ind i landet… “Er du sikker på, renden, det skal køre i er vandret” blev han spurgt, inden tårnet stille og roligt blev sendt på sin 70 meter lange rejse.. – Tårnet skulle jo helst ikke pludselig begynde at rulle af sig selv! Opgaven blev løst og historien gik efterfølgende verden rundt som en sand sensation.

I en bibemærkning fik Kjeld så også fortalt, at efter, han møjsommeligt havde brudt Mårup Kirke ned og pakket stenene i mærkede poser, så blev det hele kørt i knuser og brugt til vejfyld.

De Lystige Sømænd

Såvel før som efter Murer Kjelds foredrag var det De Lystige Sømænd, der satte gang i 3-fjerdedels takterne og øste deres flotte flerstemmige sang ud over forsamlingen. Hvor er det befriende, når alle kender de sange, der bliver sunget og når kvaliteten fra korsangerne er i top. At se publikum både svinge og synge med giver altid en god stemning. ‘Mandalay’, “Jeg har en ven – en rigtig sejler”, Fiskerpigens Sang” “Sangen om Martha” – ja, en kavalkade af gode gamle sømandsviser, og såmænd også et par strofer fra nye sange, skrevet af nvankundige Vagn Egon Jørgensen. En højt estimeret konservatorie- og universitetsuddannet kor- og orkesterdirigent, hvis evne til at dels at sætte korstemmerne sammen og samtidig håndtere den lækre knapharmonika var eminent. Fra ham blev humøret spredt via de 3 øvrige gruppemedlemmers samspil ud til et forventningsfuldt publikum, som til fulde fik forventningerne indfriet. Der lød taktfaste klapsalver gentagne gange i aftenens løb.

Tekst og fotos: Bo Christensen, pressefotos.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *